Egyéb szokások, tudnivalók...

Az öltözködés

Vannak, akik öltözködésükkel azt szeretnék kifejezni, hogy napjaik egyik kiemelkedő része az úrnapja, amikor valóban szeretnének Isten előtt elcsendesedni, vagy hétköznapi problémáikban útmutatást kapni. Ezt ruházatukkal is szeretnék kifejezni, ezért ünnepi öltözéket vesznek fel. Mások pedig kifejezetten hétköznapi ruhában szeretnének eljönni, talán azért, mert azt szeretnék magukban megerősíteni, hogy hétköznapi egyéniségüket “hozzák el”, és véletlenül sem akarnak valamiféle divatbemutatót tartani. Mi nem fordítunk figyelmet az öltözékekre! Aki ünnepi ruháját veszi fel, ugyanolyan szívesen látott vendég, mint aki farmernadrágban jön. A lényeg, hogy lélekben olyan öltözéket vegyen magára, amely alkalmassá teszi arra, hogy az istentiszteleten megszólíthassa Jézus...

Dohányzás

Sajnos hazánkban rendkívül sok szenvedélybeteg él, köztük legnagyobb számmal a nikotin függőségében. Azoknak, akik szeretnének megszabadulni a cigaretta által okozott nagyon komoly kötelékektől, azoknak szívesen segítünk abban, hogy ők is megtapasztalhassák a jézusi szabadítás ma is érvényes csodáját. Addig is azonban megértésüket és figyelmüket szeretnénk kérni. Ezért kérünk mindenkit, hogy az istentiszteleti helyen kerüljék a nikotinfogyasztást, egyrészt azért, mert a legkisebbekre borzasztóan veszélyes mind a passzív dohányzás, mind a felnőttektől ellesett ilyenfajta minta. Legyünk nagyobb odafigyeléssel a fiatalabb generációkra! Másrészt az udvarban vagy a helyiségekben nincs olyan szemetes edény, amely alkalmas lenne a cigarettacsikkek tárolására. Vigyázzunk közösen a környezetre és a gyülekezet udvarának tisztaságára!

Mobiltelefon-használat

Ma már általános a mobiltelefon-használat. Alapesetben szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy belépéskor kapcsolja ki mobiltelefonját! Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor indokolt a telefon bekapcsolva tartása (pl. beteg hozzátartozó, orvos ügyeletben stb.). Ez esetben azt kérjük, hogy halkítsa le vagy tartsa rezgő üzemmódban készülékét, és lehetőség szerint a kijárat mellett foglaljon helyet. (Ilyenkor érdemes korábban érkezni!) Hívás esetén ne az istentiszteleti helyiségben vegyük föl a készüléket. A prédikáció közben beleszólni a telefonba nagy tapintatlanságnak számít! Ilyenkor menjünk ki az udvarra, és ott intézzük el a szükséges beszélgetést. Ezután nyugodtan jöjjünk vissza az istentiszteletre.

Ha telefonunk véletlenül bekapcsolva maradt, hívás esetén az istentisztelten már ne vegyük föl, hanem “nyomjuk ki” a hívást!

Esős, sáros idő

Csapadékos idő esetén sokan nem szívesen jönnek el a sár miatt: nem akarnak kellemetlenséget okozni. Szeretnénk eloszlatni ezeket a félelmeket! Nem gondoljuk, hogy Jézus e szerint fogadná vagy utasítaná el az embereket. Ugyanakkor szeretnénk nagyon megbecsülni azoknak a testvéreinknek a nem látványos, de nélkülözhetetlen fáradtságát, akik rendszeresen gondoskodnak az istentiszteleti helyiségek szép tisztaságáról. Természetesen az őszi és téli időszakban több tennivaló van a takarítással, de munkájukat nagymértékben megkönnyíthetjük, ha alaposan letöröljük a lábunkat, lesöpörjük kabátunkról a havat.

Rosszullét

Rosszullét esetén, amennyiben kisebb rosszullétről van szó (pl. levegőtlenség esetén), nyugodtan menjünk ki a szabadba rövid időre. Ha valakinek krónikus betegsége van, célszerű az azzal kapcsolatos orvosi papírokat magánál tartania. Ez esetben – a nagyobb baj elkerülése végett – nyugodtan kérjük szomszédunk, ismerősünk segítségét!